• Klantbeoordeling:
  • Showroom 6 dagen per week geopend
  • Tel: 0316 341300

Onderhoud eiken eettafel

Bezig met laden...

Een tafel van goede kwaliteit, zoals een mooie boomstamtafel, kloostertafel of industriële tafel, is natuurlijk een schitterend meubel – maar het is door de kwaliteit van het hout en de vakmanschap bij de productie ook niet goedkoop. Wanneer je zo’n investering maakt, wil je er dus wel voor kunnen zorgen dat het meubelstuk er goed uit blijft zien, zodat je zo lang mogelijk van je zorgvuldig uitgezochte tafel kunt blijven genieten. Onze houten tafels hebben het voordeel dat ze stevig in elkaar zitten, maar toch zijn er een aantal dingen waar je als eigenaar even op zult moeten letten.

 

Vlekken voorkomen op een eiken eettafel

Het grootste gevaar met een houten tafelblad is dat er vlekken op komen. Het hangt er een beetje vanaf hoe het hout is afgewerkt; als het gelakt is hoef je je niet veel zorgen te maken. Voor veel kloostertafels en boomstamtafels geldt dat echter niet, en in dat geval is het belangrijk om zo veel mogelijk preventieve maatregelen te nemen. Gebruik bijvoorbeeld standaard placemats, onderzetters, viltjes en andere beschermende laagjes tussen spullen en de tafel, en maak goede afspraken met kinderen voor wanneer ze bijvoorbeeld willen tekenen en knutselen.

 

Vlekken verwijderen

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het natuurlijk toch gebeuren dat er een keertje een vlek op je tafel komt. Gelukkig hoeft dat niet direct het einde van de wereld te zijn. Vaak is het mogelijk om het vuil met een sponsje en wat groene zeep alsnog uit de tafel te krijgen, zeker als je er op tijd bij bent. Is de beschadiging echt flink hardnekkig? Overweeg dan om de vlek met een fijn stukje schuurpapier uit het blad te schuren – het liefst met de lijnen van de nerven mee, zodat je geen schade aanbrengt aan de structuur van het hout.

 

Vlekken geen ramp

Is het niet mogelijk om de vlek uit de tafel te wassen en wil je hem er niet uit schuren? Dan hoeft dat ook geen al te groot probleem te zijn, zeker niet met het type tafels dat je op deze webshop kunt kopen. Die zijn immers van zichzelf vaak al flink verweerd en doorleefd, met duidelijk zichtbare knoesten en scheuren in het hout. Een onopvallende vlek hoeft dus niet altijd een probleem te zijn!

 


 

Behandelen en beschermen van uw tafel

Voor het behandelen en beschermen van de tafels gebruiken wij onder anderen Rubio® Monocoat olie. Dit is een 2 componenten hardwax olie en heeft de volgende kwaliteiten:

ruim keuze aan kleuren
Eenvoudig onderhoud

Oppervlaktes die met Rubio® Monocoat olie behandeld zijn, zijn eenvoudig te onderhouden. Lokale krassen kunnen heel gemakkelijk hersteld worden.

100 procent natuurlijk
100% natuurlijke ingrediënten
0% VOC

Rubio® Monocoat olie bevat geen water of solventen, en is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten. De producten zijn veilig voor de gebruiker én zijn omgeving.

ruim keuze aan kleuren
Ruim keuze aan kleuren

Kleurenpalet: 14 standaardkleuren

resistent tegen slijtage
Resistent tegen slijtage

Tafels die zijn gelakt zijn beter bestand tegen slijtage, vlekken en beschadigingen. Hierdoor gaat de tafel veel langer mee.

waterafstotend en hittebestendig
Waterafstotend en hittebestendig

Rubio® Monocoat olie bevat geen water of solventen, en is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten. De producten zijn veilig voor de gebruiker én zijn omgeving.

ruim keuze aan kleuren
Een korte periode voor het droog onderhoud

Reeds na 5 dagen mag gereinigd worden met water en zeep.

 

Onderhoud

Monocoat is een relatief onderhoudsvrije afwerking voor uw tafel. Voor dagelijks gebruik adviseren de tafel na gebruik enkel met een licht vochtige doek schoon te maken. Voor hardnekkige viezigheid adviseren wij de tafel enkel schoon te maken met de volgende schoonmaak producten.

 

RMC Surface Care is de handige, gebruiksklare versie in sprayvorm van de RMC Soap. RMC Surface Care is heel geschikt voor het regelmatig reinigen van het tafelblad.

 

RMC Refresh Eco is een kant-en-klaar verstuifbaar product, voor de opfrissing en herstelling van alle met olie beschermde, houten oppervlakken. Kan een aantal keer per jaar uitgevoerd worden, voor de grondige schoonmaakbeurt.

 

SKYLT Behandeling

waterafstotend en hittebestendig
SKYLT original

Verreweg de matst mogelijke afwerking van uw tafel. Voor een zo natuurlijk mogelijke uitstraling van het hout

waterafstotend en hittebestendig
SKYLT 2-componentig

Op basis van polyurethaan en zéér duurzaam, bestendig en slijtvast; Skylt is hygiënisch en makkelijk te onderhouden.

waterafstotend en hittebestendig
Bevat geen schadelijke stoffen

Af en toe reinigen met SKYLT Conditioner Spray Wipe (absoluut residuvrij) is in de regel voldoende.

 

Gebruiksaanwijzing behandelen met Rubio monocoat of Skylt original.


Voorbereiding

We raden aan om het meubel voor het lakken heel licht op de schuren met schuurpapier (korrel P220-400. Het is de bedoeling dat het hout maar heel lichtjes wordt geraakt zodat de lak goed aan het oppervlak kan hechten. Let op, schuur altijd met de richting van de houtnerf mee. Na het schuren dient het oppervlak stofvrij gemaakt te worden. Dit kan met een stofzuiger en daarna met water met eventueel een scheutje ont-vetter. Laat het meubel daarna goed drogen. Zorg ervoor dat u de ondergrond waarop u het meubel gaat lakken goed afdekt met bijvoorbeeld oude dekens, karton of plastic. Verder is het ook belangrijk dat onderdelen die u niet van de lak wilt voorzien afgedekt of verwijderd worden. Vanzelfsprekend kan de tafel het beste behandeld worden voordat de tafel wordt gemonteerd zodat u alle onderdelen goed kunt bereiken.

 

Rubio Monocoat Olie

Voor het lakken van het meubel kunt u het beste de onderstaande benodigdheden gebruiken.

‐ Maatbekertje voor het afmeten van component A+B.
- 2 a 3 katoenen doeken ik stukken van ca 20x20cm .
- Wegwerp handschoenen.
- Roerstaaf

Meng zorgvuldig de twee componenten (1 à 2 minuten) in een verhouding van ca. 3 eenheden A op 1 eenheid B.


Vouw de doek 2x dubbel en breng een kleine hoeveelheid olie op de doek aan wrijf de olie met ronde bewegingen uit over het hout. Herhaal dit proces als alle olie van de doek in het hout is getrokken en de doek geen olie meer afgeeft. Werk in banen van 20cm breed over de lengte van de tafel/planken. Breng voldoende olie aan zodat al het blanke hout, inclusief de nerven bedekt zijn met olie. Laat gedurende enkele minuten inwerken. Verwijder grondig alle overtollige olie met een doek, binnen de 15 minuten per aangebracht deel. Het oppervlak moet handdroog aanvoelen ! Werk alle zones op dezelfde manier af. Om spontane zelfontbranding/broei te voorkomen dient de met olie verzadigde doek dient na gebruik nat te worden gemaakt voordat deze wordt weggegooid!


In een goed geventileerde ruimte kan het oppervlak reeds 24 - 36 uren na de behandeling opnieuw gebruikt worden. De olie heeft ongeveer 5 dagen nodig om volledig uit te harden. Tot die tijd raden wij u aan de tafel niet in aanraking te laten komen met vocht of etensresten.


Skylt Original mat lak
Voor het lakken van het meubel kunt u het beste de onderstaande benodigdheden gebruiken.

‐ Maatbeker voor het afmeten van component A
‐ Spuitje of klein maatbekertje voor het afmeten van component B
‐ Verfbakje
‐ Roller houder met lakroller voor lak op waterbasis.
‐ Schilderskwast voor hoeken
‐ Roerhoutje

Component A goed schudden en een hoeveelheid overgieten in de maatbeker. Daarna al roerend component B toevoegen in de verhouding 1:15 U heeft ongeveer 100ml per m2 per laag nodig. (rekenvoorbeeld 250 ml component A en 16,66 ml component B) goed mengen, 10 min wachten en nogmaals mengen. De aangemaakte lak dient binnen 2 tot 3 uur te worden verwerkt. Breng ruim en egaal aan met de lakroller. Voor moeilijke hoeken kunt u het beste een schilderskwast gebruiken waarna de lak uitgerold kan worden met de lakroller. Breng, met het in acht nemen van een droogtijd van ± 2‐3 uur, 3 tot 4 lagen lak aan op het eventuele bovenblad van de tafel en 3 lagen mocht u houten poten hebben dan kunt u hier 3 lagen op aanbrengen. De onderkant van het blad kunt u met 2 lagen voorzien, dit is echter niet noodzakelijk. Tussen de lagen door hoeft er niet geschuurd te worden. Alleen voor het aanbrengen van de laatste laag dient u de tafel heel licht op de schuren, zodat het hout, dat inmiddels ruw aanvoelt, weer glad aanvoelt, het beste kunt u dit doen met schuurpapier korrel P400. Na het aanbrengen van de laatste laag laat u de lak 12‐16 uur uitharden, daarna kan het meubel gebruikt worden. De lak heeft ongeveer 7 dagen nodig om volledig uit te harden. Tot die tijd raden wij u aan de tafel niet in aanraking te laten komen met vocht of etensresten.


Algemeen gebruik en onderhoud van de tafel
Het is aan te raden om de tafel na gebruik met een licht vochtige en daarna met een droge doek af te nemen. Dit geldt vooral voor de oppervlakken waarop bijvoorbeeld etensresten of drinken terecht is gekomen. Voor het reinigen van de tafel gebruikt u bij voorkeur de door de fabrikant aangegeven schoonmaakmiddelen. Gebruik nooit bijtende stoffen zoals chloor, antikalkmiddelen of zuurhoudende middelen om het hout te reinigen.